Skip to main content
Новини

Официално учредяване на Косовско-българската търговска камара

ОБЯВИХА ОФИЦИАЛНОТО УЧРЕДЯВАНЕ НА КОСОВСКО-БЪЛГАРСКАТА ТЪРГОВСКА КАМАРА

Заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова награди посланика на Република Косово Н.Пр. Делфин Плана с най-високото отличие на МВнР „Златна лаврова клонка“

Президентът Росен Плевнелиев, Соломон Паси и Томислав Цолов обявиха официалното учредяване на Косовско-българската търговска камара (КБТК) по време на церемонията, която се състоя на 27 септември 2023 г. в хотел ИнтерКонтинентал, гр. София. Тази историческа стъпка в отношенията между Република Косово и Република България привлече вниманието на високопоставени личности от дипломатическите, бизнес и академични общества, които засвидетелстваха подкрепа и интерес към инициативата.
На събитието посланикът на Република Косово, Н.Пр. Делфин Плана, бе награден с най-високата отличителна награда на МВнР – „Златна лаврова клонка“, за изключителния си принос за развитието и задълбочаването на отношенията между Косово и България. Той сподели важността на КБТК като ключов елемент в добрите дипломатически отношения между двете страни и призова бизнес общностите да се включат активно в Камарата.
Председателят на Управителния съвет на КБТК – г-н Томислав Цолов, който е и един от инициаторите на проекта, подчерта важността на Камарата, определяйки я като силният глас на бизнеса пред властите и институциите в Косово и България. Пред гостите на събитието той сподели също, че целта на Камарата е да насърчава и подпомага търговските дейности и интереси на двете държави.
Г-н Соломон Паси, външният министър на България, който има заслуги в признаването на Република Косово, изрази своята подкрепа за създаването на КБТК и ангажимента си към икономическото и социално развитие на отношенията между двете държави.

По време на събитието присъстваха още заместник-министрите на външните работи на двете държави – г-жа Елена Шекерлетова от Република България и г-жа Лиза Гаши от Република Косово, които също изразиха своята подкрепа за Косовско-българската търговска камара и отбелязаха важността на създаването на КБТК, която ще спомогне за развитието на икономическите партньорства както на институционално, така и на бизнес ниво.

Церемонията приключи с дегустация на селекция вина от Косово и България, символично начало на обмена на идеи и възможности между двете балкански държави.

 

За КБТК

Мисията на Косовско-българската търговска камара е да се превърне в ключов партньор за фирми и предприемачи от Косово и България, като предоставя комплексни услуги за подкрепа и развитие на техните бизнес отношения. Камарата ще работи активно за насърчаване на търговията и инвестициите между двете държави и за подпомагане на сътрудничеството в областта на културата и образованието.

Косовско-българска търговска камара е ангажирана да подпомага растежа на икономиките и културните обмени между Република Косово и Република България. Ние вярваме, че установяването на тази Камара ще разкрие нови възможности за бизнес и сътрудничество между двете страни и ще допринесе за по-тесни връзки между нашите народи.

Close Menu